ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
Δευ-Παρ
7:30-13:35
Τηλ 22443150
Φαξ 22443181

Εργαστήρι Καινοτομίας αφιερωμένο στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε μια συναρπαστική εκδήλωση την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, καθώς διοργάνωσε το πρώτο Εργαστήρι Καινοτομίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτό το εργαστήρι, αφιερωμένο στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, ήταν μια ευκαιρία για μαθητές/τριες να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες που συμβάλλουν στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το εργαστήρι απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 15-18 ετών από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Ο στόχος ήταν να ενθαρρυνθούν, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και συνεισφέρουν στην επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε μια δυναμική πρόκληση για τις ομάδες μας. Αφού λάβαμε τους στόχους που θα εξέταζε η κάθε ομάδα, ήρθε η στιγμή να εργαστούμε εντατικά. Με περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή μας, αντιμετωπίσαμε την πρόκληση να επιλέξουμε και να αναπτύξουμε μια καινοτόμα, επιχειρηματική  ιδέα που θα αντιμετώπιζε με επιτυχία το προκείμενο πρόβλημα. Στο τέλος, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρόκληση να παρουσιάσουμε την ιδέα μας ενώπιον της κριτικής επιτροπής μέσω μιας παρουσίασης τριών λεπτών. Η πορεία αυτή ήταν μια πραγματική δοκιμασία της δημιουργικότητάς μας και της ικανότητάς μας να επικοινωνούμε και να παρουσιάζουμε αποτελεσματικά τις ιδέες μας.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να λάβουν καθοδήγηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες και να λάβουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Αυτή η εμπειρία δεν ενίσχυσε μόνο τις γνώσεις τους, αλλά ανέπτυξε και κρίσιμες δεξιότητες για το μέλλον, όπως η συνεργασία, η επίλυση προβλημάτων και η επικοινωνία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συμμετοχή των μαθητών σε αυτό το εργαστήρι θα συμβάλει στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, προσφέροντας ταυτόχρονα μια πλατφόρμα για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να επιδείξουν την αφοσίωσή τους στη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Για το σχολείο μας, αυτή η συμμετοχή αντιπροσώπευε μια μεγάλη επιτυχία, καθώς καταφέραμε να κερδίσουμε την πρώτη και τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 22 ομάδες από σχολεία ανά το παγκύπριο. Αυτή η εμπειρία ήταν ενδυναμωτική και εκπαιδευτική για όλους εμάς και μας ενέπνευσε να συνεχίσουμε να προωθούμε την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.

 

Μελίνα Χρηστίδου, Γ11

Μαρία Λιζίδη, Γ11