ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
Δευ-Παρ
7:30-13:35
Τηλ 22443150
Φαξ 22443181

Τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας (20 Μαρτίου 2024), που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», οι μαθητές του τμήματος Β31 με τους καθηγητές της Φυσικής Μανόλη Κυριακάκη και Κλεοπάτρα Νεοκλέους εκτελέσαν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη στην σχολική αυλή του Λυκείου Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» Λευκωσίας. Στις 11:55 στην Λευκωσία (το ανατολικότερο μέρος του δικτύου των σχολείων που συμμετέχουν στη δράση), μέτρησαν τη σκιά (γωνία) που δημιουργεί μία κατακόρυφη ράβδος στην αυλή του σχολείου μας. Οι μετρήσεις που ακολούθησαν, επεξεργάστηκαν από τους μαθητές και κατέληξαν στην περίμετρο και την ακτίνα της γης όπως έκανε και ο Ερατοσθένης σχεδόν 2.500 χρόνια πριν. Τα δεδομένα των μετρήσεων επεξεργάστηκαν από τις ομάδες των μαθητών και κατέληξαν στον υπολογισμό της ακτίνας της γης, με μέσο όρο 6.473.039,53 μέτρα. Η μέση ακτίνα της γης είναι 6.371.000 μέτρα. Το ποσοστιαίο σφάλμα είναι 1,60 %. Τα οφέλη από αυτή την δραστηριότητα ήταν :

(α)   Η συμμετοχή των μαθητών σε μια τόσο ιδιαίτερη και πρωτότυπη διεπιστημονική εκπαιδευτική εμπειρία.

(β)   Συνειδητοποίηση της διαχρονικής συνεισφοράς του ελληνικού στοιχείου στο παγκόσμιο ιστορικό επιστημονικό γίγνεσθαι.

(γ)   Χρήση κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.)

(δ)   Συμμετοχή του σχολείου σε ένα μεγάλο δίκτυο σχολείων που ολοκλήρωσαν την δράση (ΠΑΝΕΚΦΕ) – πανελλήνια δράση και ελληνικών σχολείων εξωτερικού.

Περισσότερες πληροφορίες : https://panekfe.gr/eratosthenes/