ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
Δευ-Παρ
7:30-13:35
Τηλ 22443150
Φαξ 22443181

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Culture of Remembrance- ‘’Us and them, before us’’

Η κουλτούρα της μνήμης «Εμείς και αυτοί, πριν από εμάς»

Το πρόγραμμα αυτό στόχευσε στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μέσα από  δύο βασικούς άξονες: την ανταλλαγή καλών πρακτικών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης των μαθητών και μαθητριών. Τα σχολεία- εταίροι που συμμετείχαν ήταν το  Third Belgrade Gymnasium (Βελιγράδι, Σερβία), το Λύκειο Αποστόλου Μάρκου (Λευκωσία, Κύπρος),και το Λύκειο ,,Josip Broz Tito’’  (Μπίτολα, Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας).

Έχοντας  ως πλαίσιο διδασκαλίας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκπαιδευτικοί των τριών σχολείων-εταίρων οργάνωσαν και παρουσίασαν καινοτόμα σχέδια διδασκαλίας σε θέματα που αφορούν τον ρόλο της Τέχνης και της Επιστήμης κατά την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το Ολοκαύτωμα, τα ζητήματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Ηθική και Φιλοσοφική διάσταση του πολέμου κα. 

Το πρόγραμμα επιχείρησε να διερευνήσει τον βαθμό σύνδεσης των νεότερων γενιών με το παρελθόν και να προωθήσει την καλλιέργεια της μνήμης των μαθητών/τριών σχετικά με ζητήματα πολιτότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κριτικής στάσης του παρελθόντος, κουλτούρας της ιστορικής μνήμης. Επίσης, έθεσε στο επίκεντρό του τη χαρτογράφηση ιστορικών τοπόσημων προβάλλοντας ταυτόχρονα τον ρόλο ηρώων και αφανών πρωταγωνιστών.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια ενός έτους, από  31/5/2022 μέχρι 31/5/2023 και περιλάμβανε τις παρακάτω δράσεις:

  1. Ανταλλαγή εμπειριών και εκπαιδευτικών πρακτικών σχετικά με τη διδασκαλία πτυχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την καλλιέργεια της μνήμης των μαθητών/τριών
  2. Διοργάνωση τριών «εβδομάδων μνήμης»με επίκεντρο την διεξαγωγή και παρακολούθηση σχολικών διδασκαλιών, καθώς και συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες σχετικές με τη θεματολογία του προγράμματος
  3. Ψηφιακή και έντυπη έκδοση ενός εγχειριδίου που θα περιλαμβάνει σενάρια διδασκαλίας με ισότιμη συμμετοχή και των 3 σχολείων-εταίρων
  4. Οργάνωση ενός e-twinning προγράμματος με συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών των τριών σχολείων με σκοπό τη γνωριμία και την επαφή των νέων από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σχετικά με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
  5. Διάχυση των αποτελεσμάτων και ευρεία εμπλοκή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών των τριών σχολείων-εταίρων.

Οι κινητικότητες των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι (24-28/10/2022), στη Λευκωσία (6-10/2/2023) και στη Μπίτολα (26-31/3/2023). Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν δειγματικές διδασκαλίες που είχαν ως αφετηρία τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από κάθε δειγματική διδασκαλία ακολουθούσε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους διδάσκοντες. Επίσης, δινόταν και γραπτή ανατροφοδότηση με στόχο τη βελτίωση πιθανών αδύναμων σημείων της διδασκαλίας και της εφαρμογής μεθοδολογικών σχεδιασμών. Καθημερινά, οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν ενεργά σε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως: ξεναγήσεις σε ιστορικούς χώρους και μουσεία, παρακολούθηση διαλέξεων, συμμετοχή σε εργαστήρια με εμπειρογνώμονες, κτλ.

Συμπερασματικά, η συνεργασία και η αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών, η γνωριμία με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και εκπαιδευτικούς, η εμπειρία διαφορετικών διδακτικών μεθόδων και πρακτικών, η εμβάθυνση σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα είναι μόνο λίγα από τα πολλαπλά οφέλη που παρείχε στις εμπλεκόμενες σχολικές κοινότητες η συμμετοχή στις «Εβδομάδες Μνήμης».

Εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί:
Κωνσταντίνα Κοντού , Σταυρούλα Χατζημιχαήλ, Στέλλα Φραντζίδου, Μηνάς Καραολής

Γεωργία Καρακόνδυλου, Θέμις Βασιλείου, Ελένη Μπάρρον

Εμπλεκόμενοι μαθητές/τριες στο e-twinning και στις δράσεις της «Εβδομάδας Μνήμης στη Λευκωσία»:

Χρυσοστόμη Αγριδιώτου

Νικόλας Αλιπούρ

Αναστάσιος Αναστασίου

Ναυσικά Αργυρού

Χαρά Χαραλάμπους

Χάρης Αλέξανδρος Χαρή

Κωνσταντίνα Βίκτωρος

Σοφία Καρταβίτσκαγια

Σοφία Μαλέκκου

Εμμέλεια Μενοίκου

Δέσποινα Μιχαήλ

Λάνα Μοχάμεντ

Ιωάννης Περικλέους

Μαρίλια Νεάρχου

Αντώνης Σάββα

Κυριακή Σιαμμά

Θεανώ Αρέστη

Ιωάννα- Χριστίνα Θεοδότου

Ιβόνα Τοντόροβα

Ανδρέας Τομασίδης

Επίσης, πολλά τμήματα από την Α΄, Β΄ και Γ΄ λυκείου, όπως επίσης και μια ομάδα μαθητών/ τριών του Γυμνασίου Αρχαγγέλου μαζί με συνοδούς καθηγητές παρακολούθησαν διαλέξεις στο σχολείο μας κατά την «Εβδομάδα Μνήμης» στη Λευκωσία.