ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
Δευ-Παρ
7:30-13:35
Τηλ 22443150
Φαξ 22443181

Ημερίδα CERN

Ομάδα μαθητριών της Β΄ Τάξης του Λυκείου μας συμμετείχαν στην ημερίδα του Cern που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 στους χώρους του Τμήματος Φυσικής στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας, «International Master Classes; Hands on Particle Physics» κατά την οποία προβλήθηκε το ερευνητικό έργο που παράγεται στο CERN.

Οι μαθήτριες παρακολούθησαν μια σειρά διαλέξεων σχετικά με τη σωματιδιακή φυσική, το καθιερωμένο Πρότυπο και τη Φυσική πέρα από αυτό, πρόσφατες ανακαλύψεις, περιγραφή της τεχνολογίας των επιταχυντών και ανιχνευτικών συστημάτων.

Ακολούθησε ένα τρίωρο εργαστήριο, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν πραγματικά γεγονότα συγκρούσεων πρωτονίου-πρωτονίου από τον επιταχυντή LHC, τα οποία έχουν συλλεχθεί από το πείραμα CMS στο οποίο συμμετέχει η Κύπρος.

Στο τέλος της ημερίδας, τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων, παρουσιάστηκαν  σε τηλεδιάσκεψη με το εργαστήριο CERN και στην οποία συμμετείχαν και άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, τα οποία παρουσίασαν και αυτά τα αποτελέσματά τους.

Κατά τη διάρκεια της σύνδεσης, που ήταν μιας ώρας περίπου, απαντήθηκαν διάφορες ερωτήσεις από τους συντονιστές στο εργαστήριο CERN.